Τουριστικός Οδηγός

Αρχαιολογικοί Χώροι

πίσω στην κατηγορία

Αρχαία Αμαθούντα

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η ιστορία της Κύπρου χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια και κοντά στον 'Αγιο Τύχωνα βρίσκονται τα ερείπια ενός από τα μεγαλύτερα αρχαία βασίλεια του νησιού - της Αμαθούντας. Η Αμαθούντα, μια από τις αρχαιότερες βασιλεύουσες πόλεις σύμφωνα με το μύθο, ιδρύθηκε από έναν από τους γιους του Ηρακλή που λατρευόταν εδώ. 'Αλλοι μύθοι μιλούν για την όμορφη πριγκίπισσα Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα, που φεύγοντας με το Θησέα από το λαβύρινθο της Κρήτης εγκαταλείφθηκε στην Αμαθούντα. Εκεί κατά τη γέννα του παιδιού της πέθανε και τάφηκε σε ένα ιερό τάφο.

Το βέβαιο, σίγουρα με ιστορική μαρτυρία, είναι ότι η περιοχή κατοικήθηκε τουλάχιστο πριν 3.000 χρόνια. Η πόλη πήρε το όνομα της από την Αμαθούσα, τη μητέρα του Βασιλιά Κινύρα από την Πάφο.

Η Αμαθούντα κτισμένη στους παράλιους λόφους με καταπληκτική θέα τη θάλασσα, αναπτύχθηκε και κατέστη ένα πλούσιο βασίλειο από τα πρώτα χρόνια. Κατά την προ-φοινικική εποχή (800 πχ) κτίστηκε και λιμάνι εκεί που
εξυπηρετούσε το εμπόριο με τους 'Ελληνες και τους Λεβαντίνους. Ψηλά στην κορυφή του λόφου κτίστηκε ένας ναός που έγινε χώρος λατρείς της Αφροδίτης, της Θεάς της Ομορφιάς και του 'Ερωτα. Ο Ναός της Αφροδίτης ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές και χρονολογείται περί τον πρώτο αιών πχ.

Κατά το μύθο ήταν και ο χώρος που διεξάγονταν τα Αδώνεια παιγνίδια, όπου αθλητές διαγωνίζονταν στο κυνήγι αγριογούρουνων σε αθλητικούς διαγωνισμούς, τραγούδι και χορό και όλα αυτά προς τιμή του 'Αδωνι.

Η Αμαθούντα ήταν ένα πλούσιο, πυκνοκατοικημένο βασίλειο με ανεπτυγμένη γεωργία και με ορυχεία πολύ κοντά στα βορειο-ανατολικά της Καλαβασού. Τη ρωμαϊκη εποχή έγινε πρετεύουσα της μιας από τις τέσσερις (4) διοικητικές περιφέρειες. Αργότερα τον 4ο αιώνα μ.Χ. έγινε έδρα του Επισκόπου και συνέχισε να ευημερεί μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Περί τα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ., ο 'Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας, προστάτης άγιος των Ιπποτών, γεννήθηκε στην Αμαθούντα.

Μέχρι το 1191 που έφθασε στην Κύπρο ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, η Αμαθούντα είχε παρακμάσει, καθώς οι τάφοι λεηλατήθηκαν και οι πέτρες των όμορφων κτιρίων μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό για να χρησιμοποιηθούν σε νέα κτίσματα. Πολύ αργότερα, το 1869, ένας μεγάλος αριθμός ογκόλιθων της Αμαθούντας χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ.

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην τοποθεσία από συνεργεία Κυπρίων και Γάλλων αρχαιολόγων ξεκίνησαν το 1980 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Η Ακρόπολη, ο ναός της Αφροδίτης, η αγορά, τα τείχη της πόλης, η βασιλική και το λιμάνι έχουν όλα ανακαλυφθεί.

Για τον επισκέπτη είναι καταπληκτική ευκαιρία να περιπλανηθεί στη γύρω τοποθεσία και να ξαναζήσει τη ζωή ως ήταν τότε. Οι επισκέπτες έχουν μια καταπληκτική ευκαιρία να εξερευνήσουν το χώρο και να δουν τους σπάνιους και όμορφους αρχαιολογικούς θησαυρούς που για τόσους αιώνες βρίσκονταν κρυμμένοι κάτω από το έδαφος.

Φωτογραφίες

Χάρτης