Ιστορική Αναδρομή

Τα αρχαιολογικά ευρήματα πάντως, μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή για τρεις και πλέον χιλιάδες χρόνια.
Η Αμαθούντα κτισμένη στους παράλιους λόφους, με καταπληκτική θέα τη θάλασσα, αναπτύχθηκε και κατέστη ένα από τα πιο πλούσια βασίλεια της Κύπρου.

Το λιμάνι της Αμαθούντας κτίστηκε στα προ-φοινικικά χρόνια , περί το οκτακόσια προ Χριστού και ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα με τους λαούς της περιοχής.
Στην κορυφή του λόφου κτίστηκε τον πρώτο αιώνα προ Χριστού, ναός αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη, όπου γίνονταν ετησίως οι Αδώνιοι αθλητικοί αγώνες, που περιελάμβαναν και κυνήγι αγριόχοιρου.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους έγινε πρωτεύουσα, της μιας εκ των τεσσάρων διοικητικών περιφερειών της Κύπρου, ενώ τον τέταρτο αιώνα μετά Χριστό, έγινε και επισκοπική έδρα συνεχίζοντας την ευημερία της μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο.

Περί τα τέλη του έκτου αιώνα μ.Χ γεννήθηκε εδώ ο Ιωάννης ο Ελεήμονας, προστάτης Άγιος του γνωστού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν, μέχρι την παρουσία στο νησί του μεγάλου βασιλέα των Σταυροφοριών Ριχάρδου Λεοντόκαρδου το 1191.

Η Αμαθούντα βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο παρακμής, τα πλούτη της λεηλατούνταν και οι πέτρες από τα σπάνιας αρχιτεκτονικής κτίριά της μεταφέρονταν για ανέγερση νέων οικισμών στη Λεμεσό.

Το 1869 πέτρες από την περιοχή χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για την κατασκευή του φράγματος του Σουέζ.

Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 1980 και συνεχίζονται από ομάδες Κυπρίων και Γάλλων αρχαιολόγων.

Η Ακρόπολη, ο Ναός της Αφροδίτης, η Αγορά, τα Τείχη της πόλης, η Βασιλική και το Λιμάνι, είναι τα έργα που έχουν ολοκληρώσει οι ανασκαφές.
Στην παραθαλάσσια πλευρά της αρχαίας πόλης υπάρχουν ενδείξεις μιας Πρωτο-Χριστιανικής Βασιλικής, ενώ στην κορυφή του λόφου ανακαλύφθηκαν και οικοδομήματα της Ελληνιστικής περιόδου.

Στις δύο Ακροπόλεις, έχουν επίσης ανακαλυφθεί πολλοί τάφοι, από τους οποίους οι περισσότεροι άθικτοι.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Αμαθούντας βρίσκονται στα Μουσεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, αλλά και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Ένας από τους πολυτιμότερους και σίγουρα ο μεγαλύτερος θησαυρός που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας, είναι το τεράστιας ιστορικής αξίας πιθάρι από ασβεστόλιθο, που ευρίσκεται δυστυχώς στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Η ιστορία του πιθαριού χρονολογείται τον 6ον αιώνα π.Χ. Έχει 1,85 μέτρα ύψος και περιφέρεια 2,2 μέτρα, ζυγίζει δε 1,4 τόνους.
Κατασκευάστηκε από μια και μόνο μεγάλη πέτρα και έχει τέσσερα καμπύλα χερούλια διακοσμημένα με το κεφάλι ταύρου.

Πιστεύεται ότι είναι ένα εκ των δύο πιθαριών που ήταν τοποθετημένα στην είσοδο του ναού. Ακόμη και σήμερα είναι ορατά κομμάτια από το δεύτερο πιθάρι. Θεωρείται ότι το πιθάρι τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και κατασκευής είναι μοναδικό στον κόσμο.
Το 1962 ο Μαρκήσιος De Vogue, ένας διακεκριμένος γάλλος ακαδημαϊκός απόκτησε το πιθάρι και το 1965 με ενέργειές του το Γαλλικό ναυτικό ανέλαβε να το μεταφέρει στο Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται μέχρι τώρα.

Η μεγαλύτερη επιθυμία των κατοίκων του Αγίου Τύχωνα είναι να επιστραφεί το πιθάρι πίσω στο χώρο όπου ανήκει.

 

Αρχαιολογικοί Χώροι

Τα αρχαιολογικά μνημεία, τα αξιοθέατα και οι ομορφιές της κοινότητας. Η ύπαρξη της κοινότητας πάει πίσω χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν απομεινάρια από την αρχαιοελληνική, μέχρι τη βυζαντινή και τη μεσαιωνική εποχή. Ο Άγιος Τύχωνας διαθέτει έναν από τους πιο ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους. Πρόκειται για την αρχαία πόλη-βασίλειο της Αμαθούντας, που πήρε το όνομα της από την Αμαθούσα, τη μητέρα του βασιλιά Κίνυρα της Πάφου.
 
Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας κτίστηκε τα προ-φοινικικά χρόνια, γύρω στο 800 π.Χ και είχε αναπτύξει έντονη εμπορική δραστηριότητα με τους λαούς της περιοχής. Ο ναός της Αφροδίτης, κτίστηκε στην κορυφή του λόφου τον 1ο αιώνα π.Χ και εκεί διεξάγονταν οι Αδώνιοι αθλητικοί αγώνες, που περιλάμβαναν κυνήγι αγριόχοιρου.
 
Η κοινότητα διαθέτει επίσης το παραλιακό μέτωπο με πολύ όμορφες παραλίες και με πεζόδρομο σε όλο το μήκος του. Υπάρχει επίσης το θαλάσσιο πάρκο, με πολλά είδη ψαριών, που είναι ανοιχτό για δύτες και τους δίνει την δυνατότητα να τα παρατηρήσουν από κοντά. Το ψάρεμα απαγορεύεται στο θαλάσσιο πάρκο, ενώ τα ψάρια βρίσκονται σε πυραμίδες 30 μέτρα κάτω από το νερό. Στην κοινότητα ανήκουν επίσης πέντε παραλιακά εστιατόρια, στα οποία ο καθένας μπορεί να περάσει τη μέρα του δίπλα από τη θάλασσα. Στον γραφικό πυρήνα του χωριού υπάρχει το κοινοτικό γήπεδο για την άθληση της νεολαίας.
 

Παραλίες

Οι παραλίες του Αγίου Τύχωνα είναι από τις πιο όμορφες της Κύπρου.Η καθαρή αμμουδιά, το καταγάλανο χρώμα της θάλασσας, η ηρεμία και η ομορφιά τους, το άρτιο και το πολυπληθές των υπηρεσιών που προσφέρονται, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ξένους και ντόπιους.

Η μαγεία των πολυτελών ξενοδοχείων και των τουριστικών διαμερισμάτων κατά μήκος των ακτών, σχηματίζουν μια μοναδική, εξαιρετική εικόνα με χρώματα και φως.Δεν είναι τυχαίο ότι επτά παραλίες του Αγίου Τύχωνα έχουν εξασφαλίσει την μπλε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα άριστα επίπεδα καθαριότητας και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, που καθόρισε η Ένωση.

Παραλίες ασφαλείς, με κυματοθραύστες να διασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια σε όλες τις ώρες και με προσοντούχους ναυαγοσώστες κατά μήκος των ακτών, προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη, σε κάθε οικογένεια ότι καλύτερο επιθυμεί για αξέχαστες διακοπές.

 

Αθλητισμός/Ψυχαγωγία

Όταν ο ήλιος δύει στην παραλία του Αγίου Τύχωνα αρχίζει μια νέα ζωή, η οποία ελκύει όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιών. Η νυκτερινή ψυχαγωγία στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα είναι μοναδική. Παντού κέφι και γέλιο.

Σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Τύχωνα ο επισκέπτης θα βρει δεκάδες εστιατόρια με κυπριακή και ξένη κουζίνα, ταβέρνες, μπυραρίες, καφετέριες, δισκοθήκες, που ικανοποιούν όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις.

Η κυπριακή φιλοξενία και η στάση για καλή ζωή των Κυπρίων αντανακλάται στο νυκτερινό τραπέζι και στον τρόπο εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Στην ξεχωριστή νυκτερινή ζωή του Αγίου Τύχωνα, ξεχωρίζει η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις ειδικές βραδιές, τη ζωντανή μουσική και την ατμόσφαιρα διασκέδασης που δημιουργούν.

Τα βράδια γενικά στον Άγιο Τύχωνα, είναι το κάτι άλλο. Η ποικιλία των επιλογών, δίνει στον κάθε επισκέπτη ότι επιθυμεί.

Ντόπιοι και ξένοι σμίγουν σε μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, που προσφέρει όλες τις χαρές της νυκτερινής διασκέδασης σ' ένα πολιτισμένο περιβάλλον.
Οι διακοπές δεν είναι ποτέ πλήρεις, αν δεν συνοδεύονται με ψώνια.

Κάντε μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Τύχωνα και αμέσως θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία των εκθεμάτων.

Εδώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία ν' αγοράσει ότι επιθυμεί από, σουβενίρ, παραδοσιακά κεντήματα, κεραμικά, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, δερμάτινα είδη, υποδήματα, είδη ένδυσης, και άλλα πολλά, όλα εξαιρετικής ποιότητας και σε πολύ λογικές τιμές. Τα καταστήματα στον Άγιο Τύχωνα μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ, δίνοντας άλλη διάσταση στην όλη νυκτερινή εικόνα της περιοχής.

 Πηγή Εικόνας: http://elemesos.com

Φωτογραφίες