Τουριστικός Οδηγός

Αρχαιολογικοί Χώροι

πίσω στις κατηγορίες
Αρχαιολογικοί Χώροι
Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας κτίστηκε τα προ-φοινικικά χρόνια, γύρω στο 800 π.Χ και είχε αναπτύξει έντονη εμπορική δραστηριότητα με τους λαούς της περιοχής. Ο ναός της Αφροδίτης, κτίστηκε στην κορυφή του λόφου τον 1ο αιώνα π.Χ και εκεί διεξάγονταν οι Αδώνιοι αθλητικοί αγώνες, που περιλάμβαναν κυνήγι αγριόχοιρου.

Αρχαιολογικοί Χώροι
Η ιστορία της Κύπρου χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια και κοντά στον 'Αγιο Τύχωνα βρίσκονται τα ερείπια ενός από τα μεγαλύτερα αρχαία βασίλεια του νησιού - της Αμαθούντας. Η Αμαθούντα, μια από τις αρχαιότερες βασιλεύουσες πόλεις σύμφωνα με το μύθο, ιδρύθηκε από έναν από τους γιους του Ηρακλή που λατρευόταν εδώ. 'Αλλοι μύθοι μιλούν για την όμορφη πριγκίπισσα Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα, που φεύγοντας με το Θησέα από το λαβύρινθο της Κρήτης εγκαταλείφθηκε στην Αμαθούντα. Εκεί κατά τη γέννα του παιδιού της πέθανε και τάφηκε σε ένα ιερό τάφο.Το βέβαιο, σίγουρα με ιστορική μαρτυρία, είναι ότι η περιοχή κατοικήθηκε τουλάχιστο πριν 3.000 χρόνια. Η πόλη πήρε το όνομα της από την Αμαθούσα, τη μητέρα του Βασιλιά Κινύρα από την Πάφο.Η Αμαθούντα κτισμένη στους παράλιους λόφους με καταπληκτική θέα τη …

Αρχαιολογικοί Χώροι
Ο μεγαλύτερος όμως θησαυρός της Αμαθούντας εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Είναι ένα πιθάρι από ασβεστόλιθο που η ιστορία του χρονολογείται τον 6ο αιώνα αιώνα π.Χ. 'Εχει 1.85 μ. ύψος και ζυγίζει 14 τόνους. Κατασκευάστηκε από μια και μόνο μεγάλη πέτρα και έχει τέσσερα (4) καμπύλα χερούλια διακοσμημένα με το κεφάλι ταύρου. Χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση του μούστου των σταφυλιών που αφού έπαιρνε τη ζύμωση του γινόταν κρασί, για το οποίο φημίζεται η Κύπρος.

Χάρτης